01 Μαΐου 2022

Ανακοίνωση της Ε.Σ.Ε.Θ. για τις νέες ρυθμίσεις απονομής των συντάξεων

«Συντάξεις εμπιστοσύνης» και διαρκούς ανασφάλειας. «Fast track» αλχημείες, εμπαιγμός των συνταξιούχων ...Συντάξεις του ποδαριού, με έντοκες επιστροφές σε περίπτωση λάθους.

 

         Με τροπολογία που ψηφίστηκε, το υπουργείο Εργασίας εγκαινιάζει, όπως ισχυρίζεται, άλλο ένα μέτρο επίλυσης του προβλήματος των εκκρεμών συντάξεων. Πρόκειται για τις «fast track συντάξεις» και για τις «συντάξεις εμπιστοσύνης». Οι πρώτες αφορούν τις αιτήσεις που θα υποβληθούν από την 1 Απρίλη και πέρα και οι δεύτερες αυτές που έχουν συσσωρευτεί μέχρι 31 Μάρτη. Κοινό στοιχείο της νέας μεθόδου είναι πως τα ασφαλιστικά δεδομένα που έχουν υποβληθεί από τους υποψήφιους συνταξιούχους δεν θα επαληθεύονται πριν από την πράξη απονομής σύνταξης, αλλά θα ελέγχονται εκ των υστέρων.

        

  Η κυβέρνηση και το υπουργείο Εργασίας επιχειρούν να κουκουλώσουν  την απαράδεκτη κατάσταση που υπάρχει με εκατοντάδες χιλιάδες συντάξεις να εκκρεμούν και χιλιάδες συνταξιούχοι να ζουν για πολλά χρόνια στα όρια της φτώχειας. Μετά την αδίστακτη επίθεση του Κ. Χατζηδάκη στους υπαλλήλους του ΕΦΚΑ ότι… βασανίζουν τους συνταξιούχους και δεν εκδίδουν έγκαιρα τις συντάξεις αλλά και την τελευταία απίθανη δήλωσή του ότι… «ψειρίζουν τη μαϊμού», τώρα μοστράρουν τις «συντάξεις fast track» και τις «συντάξεις εμπιστοσύνης»! Πήγαν, λοιπόν, περίπατο οι δεσμεύσεις για  έκδοση «ψηφιακής σύνταξης σε μία ημέρα» και οι υποσχέσεις ότι στο τέλος του 2021 θα απονεμόταν ψηφιακά το 80% των συντάξεων… Η κυβέρνηση έχει το θράσος, σε non paper της, να μιλά για «ομηρία χιλιάδων ασφαλισμένων» που «αναγκάζονται να περιμένουν χρόνια για να πάρουν τη σύνταξή τους», λες και δεν είναι η ΝΔ και τα άλλα κόμματα τα οποία κυβέρνησαν που δημιούργησαν αυτή την κατάσταση. Η πραγματικότητα όμως είναι ότι οι μέχρι τώρα «λύσεις» που διαφήμιζε η κυβέρνηση και οι υποσχέσεις της ότι μέχρι τα μέσα του 2022 θα αντιμετωπίσει οριστικά το πρόβλημα, απλά έγιναν το προκάλυμμα για να βάλει τους ιδιώτες μέσα στον ΕΦΚΑ, για να περάσει η διοίκησή του στα ακριβοπληρωμένα «στελέχη της αγοράς», προωθώντας ακόμα περισσότερο την επιχειρηματική λειτουργία του Οργανισμού.

Οι προπαγανδιστικές κορόνες του υπουργείου δεν έχουν τίποτε άλλο να κάνουν, παρά να ομολογήσουν την αποτυχίας τής μέχρι τώρα πολιτικής της για την αντιμετώπιση του προβλήματος των μεγάλων καθυστερήσεων στην απόδοση των συντάξεων, ενώ γίνεται φανερό ότι το πρόβλημα αυτό δεν λύνεται, αλλά απλώς η κυβέρνηση το μετατοπίζει  στο μέλλον. Και τούτο διότι, σε περίπτωση λάθους, ο ΕΦΚΑ θα έχει δικαίωμα στο διάστημα μιας τριετίας να το εντοπίσει και να αναζητά πίσω τα αχρεωστήτως καταβληθέντα ποσά στους συνταξιούχους, στην περίπτωση που από τον έλεγχο φανεί ότι δεν τα δικαιούνται. Δηλαδή, η κυβέρνηση πρώτα φορτώνει την ευθύνη στους ίδιους τους συνταξιούχους για την ακρίβεια των στοιχείων και το ύψος της σύνταξης, αναγκάζοντάς τους να μπλέκουν σε μια απίστευτη ταλαιπωρία, για την οποία ευθύνεται το ίδιο το κράτος. Και μετά, τους ρίχνει και σε μια κατάσταση αβεβαιότητας και αμφιβολίας για το δικαίωμα και το ύψος της σύνταξης που θα τους απονεμηθεί σε πρώτη φάση. Σημειώνεται πως αυτό δεν είναι απλώς ένα ενδεχόμενο κάποιας πιθανότητας, αφού σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα, από τον έλεγχο που γίνεται από τους υπαλλήλους του ΕΦΚΑ το 20% των αιτήσεων απορρίπτεται!

Σύμφωνα με το υπουργείο, σε τρεις μήνες μετά την υποβολή της αίτησης του συνταξιούχου, ο ΕΦΚΑ θα πρέπει να εκδώσει τη σύνταξή του. Εάν δεν ολοκληρώσει εντός τριμήνου τη διαδικασία, τότε θα βγάζει τη σύνταξη με βάση δύο μόνο δεδομένα: Το ασφαλιστικό ιστορικό, όπως είναι καταγεγραμμένο στο σύστημα «ΑΤΛΑΣ» του ΕΦΚΑ, και με τα στοιχεία που έχουν υποβάλει οι ασφαλισμένοι. Δηλαδή, πάλι μιλάμε για μια ατύπως προσωρινή σύνταξη, που θα εκδοθεί βάσει στοιχείων που δεν θα έχουν επαληθευτεί πριν από την πράξη απονομής σύνταξης αλλά θα ελεγχθούν εκ των υστέρων! Εάν η σύνταξη βγει μικρότερη της κανονικής, ο συνταξιούχος θα είναι αδικημένος. Αν βγει υψηλότερη, τότε το κράτος, μετά τον έλεγχο, θα ζητήσει πίσω εντόκως τα επιπλέον καταβληθέντα ποσά! Η κυβέρνηση, λοιπόν, για άλλη μια φορά εμπαίζει τους συνταξιούχους. Αρκεί να θυμίσουμε τον «θόρυβο» που έκανε με τους «πιστοποιημένους» ιδιώτες που προσέλαβε μετά από διαγωνισμούς όπου οι περισσότεροι «κόβονταν» και που, όσοι τελικά «πέρασαν», σε τρεις μήνες κατάφεραν να εκδώσουν μόλις 50 προσχέδια συνταξιοδοτικών αποφάσεων, τα περισσότερα με σφάλματα! Το υπουργείο, βέβαια, δεν λέει κουβέντα για τους εργαζόμενους στον ΕΦΚΑ που εν μέσω συνθηκών πανδημίας έσπασαν κάθε ρεκόρ, εκδίδοντας περίπου 225.000 κύριες συντάξεις το 2021, μειώνοντας τις ληξιπρόθεσμες αιτήσεις κατά 40% σε σχέση με πριν 15 μήνες, ενώ μόνο για το τρίμηνο Νοεμβρίου 2021- Ιανουαρίου 2022, εξέδωσαν συνολικά 105.349 συνταξιοδοτικές αποφάσεις, όταν το στελεχικό δυναμικό του φορέα έχει μειωθεί τη διετία 2020-2021 κατά 800 υπαλλήλους λόγω αυξημένων συνταξιοδοτήσεων, χωρίς η κυβέρνηση να κάνει νέες προσλήψεις.


Είναι δεδομένο ότι το πρόβλημα των εκκρεμών συντάξεων δεν δημιουργήθηκε από τους εργαζομένους του e-ΕΦΚΑ, αλλά από τις αντεργατικές και αντιασφαλιστικές πολιτικές των τελευταίων ετών, ιδίως μετά την ψήφιση του νόμου Κατρούγκαλου, τη βίαιη κατάργηση των ταμείων για τη δημιουργία του ΕΦΚΑ και την πλήρη απαξίωση των πληροφοριακών συστημάτων των Ταμείων.

Στον αντίποδα, η κυβέρνηση δεν πήρε κανένα ουσιαστικό μέτρο  απ' αυτά που πρότειναν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι του ΕΦΚΑ - τα οποία θα συνέβαλαν πραγματικά στη λύση του προβλήματος των εκκρεμών συντάξεων και γενικά της ανθρώπινης εξυπηρέτησης των ασφαλισμένων, μεταξύ των οποίων είναι η ενίσχυση των υποδομών και η κατάλληλη τεχνολογική αναβάθμιση του Οργανισμού, η στελέχωση των υπηρεσιών με το αναγκαίο προσωπικό, η οικονομική στήριξή του. Αντί αυτού, η κυβέρνηση νομοθετεί «ποινολόγια» σε βάρος των εργαζομένων του ΕΦΚΑ και δεν χάνει ευκαιρία να επιτίθεται εναντίον τους και να τους συκοφαντεί, φορτώνοντάς τους τις ευθύνες για τα αποτελέσματα της πολιτικής της.

Κοιτάζοντας λοιπόν τη «μεγάλη εικόνα», επιβεβαιώνεται για μια ακόμα φορά ότι όσο η Κοινωνική Ασφάλιση και πιο συγκεκριμένα η ίδια η συνταξιοδότηση αντιμετωπίζονται ως «κόστος» αλλά και ως πεδίο ανάπτυξης της επιχειρηματικής δράσης, εργαζόμενοι και συνταξιούχοι θα συνθλίβονται σε μέτρα ανακύκλωσης της φτώχειας τους: Είτε λέγεται «προκαταβολή σύνταξης», είτε «προσωρινή σύνταξη», είτε «σύνταξη βγαλμένη από ιδιώτες» είτε «εμπιστοσύνης». Κάθε κυβέρνηση με τις «συνταγές» της, ενώ οι συνταξιούχοι μετράνε διαρκώς και νέες απώλειες από τα δικαιώματά τους, ενώ η ανασφάλεια διαιωνίζεται.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχολιάστε ελεύθερα